Ärtyneiden ikenien hoito ja ennaltaehkäisy | elmex®

Ärtyneiden ikenien hoito ja ennaltaehkäisy

Ikenet ovat usein laiminlyöty osa suunhoitoamme, mutta niiden terveys on erittäin tärkeää. Ärsyyntyneissä ikenissä voi esiintyä kipua ja turvotusta, ja on tärkeää ymmärtää mistä oireet johtuvat. Tässä artikkelissa keskitymme puhumme ärtyneistä ikenistä ja annamme sinulle vinkkejä ärtyneiden ienten hoitoon ja ongelmien ennaltaehkäisyyn.

Kolme syytä ärtyneille ikenille:

Kun ajattelet suunterveyttä, ajattelet luultavasti ensimmäisenä hampaita ja ikeniä. Niiden toiminta on itsestäänselvyys siihen asti, kun ongelmia ilmaantuu. Ärtyneet ikenet näkyvät  monella tapaa, kuten ienten punoituksena, kosketusherkkyytenä tai kipuna, sekä esimerkiksi pahanhajuisena hengityksenä.

Myös hampaiden vihlontaan liittyy usein ienongelmia. Tulehtuessaan ien vetäytyy ja paljastaa hammasjuuren tuhannet mikroskooppiset tiehyet, jotka välittävät kipusignaaleja hammasytimeen joutuessaan kosketuksiin ärsykkeiden, kuten kylmän ja kuuman, kanssa. Ärtyneiden ikenien ja ientulehduksen todennäköisin aiheuttaja on ienrajaan kertyvät plakkibakteerit, mutta ärtyneille ikenille voi olla myös muita syitä:

1. Liian voimakas hampaiden harjaus:

 

Huono hampaiden harjaustekniikka ja liian kova paine tai erityisen hankaava hammastahna voi ärsyttää ikeniä. Käytä hampaiden pesemiseen pehmeää hammasharjaa ja hiero hellävaraisesti ienrajasta ja jopa hieman ikenien päältä poistaaksesi bakteerit. Kokeile herkälle suulle tarkoitettua hammastahnaa, jos epäilet ienärsytyksen johtuvat hammastahnastasi. 

2. Hormonaaliset muutokset:

 

Hormonaaliset muutokset, kuten raskauden aikaiset muutokset, voivat aiheuttaa ienongelmia. Kiinnitä erityistä huomiota suunhoitoosi raskauden aikana ja kerro hammaslääkärillesi muutoksista, jotta pysyviltä vaurioilta vältytään. Ienongelmat voivat edetessään aiheuttaa vakavampia ongelmia, kuten ientulehdusta ja parodontiittia, mutta hyvällä suuhygienialla ja säännöllisillä hammaslääkärikäynneillä niiltä voi välttyä.

3. Ruoan ja hammashoitojen aiheuttama ärtymys:

 

Happamat elintarvikkeet ja hammashoidolliset toimenpiteet, kuten hammaskiven poisto, voivat aiheuttaa hetkellistä ienärtymystä ja herkkyyttä. Vältä silloin happamia ruokia ja juomia kunnes epämielyttävät tuntemukset laantuvat, ja hakeudu hammaslääkäriin oireiden jatkuessa.

 

elmex® Sensitive Professional Repair & Prevent -hammastahna tarjoaa välitöntä ja pitkäkestoista helpotusta vihlontaan ja tukee myös ikenien hyvinvointia sinkin avulla. Saat suunhoidon kannalta parhaat tulokset käyttämällä lisäksi elmex® Sensitive -suuvettä.

Jos vihlonta jatkuu, ota yhteyttä hammaslääkäriisi.

Tutustu tuotteisiimme

 • <span>elmex® Sensitive</span> Professional Repair & Prevent™ -hammastahna

  Helpottaa hampaiden vihlontaa ProArgin -teknologian avulla ja vahvistaa ikeniä.
  Lue lisää »
 • <span>elmex® Sensitive</span> Professional™ -hammastahna

  Vihlovista hampaista kärsiville henkilöille, jotka silti haluavat harjata hampaansa kunnolla.
  Lue lisää »
 • <span>elmex® Sensitive™</span> -suuvesi

  Lisäsuoja hampaiden vihlontaa ja hammaskaulan kariesta vastaan.
  Lue lisää »

Vinkkejä ärtyneiden ikenien hoitoon

1. Hyvä harjaustekniikka:

 

Käytä hampaiden harjaukseen pehmeää hammasharjaa ja harjaa hampaat kevyellä paineella. Vältä voimmakkaita, hankaavia liikkeitä ja kovaharjaksisia hammasharjoja, sillä ne saattavat ärsyttää ikeniä lisää. 

 

2. Tuotteet ienten hoitoon:

 

Valitse vihloville hampaille ja herkälle suulle tarkoitettua suuvettä, kuten esimerkiksi elmex® Sensitive -suuvesi ja sen ikenien hyvinvointia tukeva hammastahna elmex® Sensitive Professional Repair & Prevent. Ne sisältävät ainesosia, jotka rauhoittavat ja hoitavat ärtyneitä ikeniä, sekä hampaiden vihlontaa.

 

3. Säännöllinen suunhoito:

 

Harjaa hampaasi vähintään kahdesti päivässä fluorihammastahnalla ja puhdista hammasvälit langalla, lankaimella tai hammasväliharjoilla kerran päivässä. Siten poistat plakkia, joka on ienongelmien yleisin aiheuttaja, ja pidät myös huolta hampaiden reikiintymättömyydestä.

 

4. Tasapainoinen ruokavalio:

 

Tasapainoinen ruokavalio, joka sisältää riittävästi vitamiineja ja kivennäisaineita, on tärkeä yleisen hyvinvoinnin kannalta, mutta myös auttaa pitämään ikenet terveinä. Vältä myös happamien elintarvikkeiden liiallista käyttöä, sillä ne voivat ärsyttää ikeniä. 

 

5. Säännölliset hammaslääkärikäynnit:

 

Käy hammaslääkärin tarkastuksissa ja suuhygienistillä hampauden puhdistuksessa säännöllisin väliajoin. Hammaslääkärisi tarkistaa koko hampaiston, sekä myös ikenien kunnon. Kun ienongelmat huomataan ajoissa, ne voidaan hoitaa ilman vakavampia seuraumuksia. 

 

6. Stressin hallinta:

 

Liiallinen stressi voi vaikuttaa haitallisesti ikenien terveyteen. Yritä löytää tapoja vähentää stressiä, kuten säännöllinen liikunta, rentoutumistekniikat tai harrastukset, joista pidät.

Tuotteemme hampaiden vihlontaan ja ikenille - elmex® Sensitive

Tutustu tuotteisiimme

 • <span>elmex® Sensitive</span> Professional™ -hammastahna

  Vihlovista hampaista kärsiville henkilöille, jotka silti haluavat harjata hampaansa kunnolla.
  Lue lisää »
 • <span>elmex® Sensitive™</span> -suuvesi

  Lisäsuoja hampaiden vihlontaa ja hammaskaulan kariesta vastaan.
  Lue lisää »
 • <span>elmex® Sensitive</span> Professional Repair & Prevent™ -hammastahna

  Helpottaa hampaiden vihlontaa ProArgin -teknologian avulla ja vahvistaa ikeniä.
  Lue lisää »

Lisää artikkeleita