Hoito kipuherkkien hampaiden jälkeen hampaiden valkaisu

Vihlovien hampaiden hoito valkaisukäsittelyn jälkeen

 

Yksi parhaista tavoista poistaa värjäytymiä hampaiden pinnalta on hampaiden valkaisu. Hampaiden valkaisuun on useita vaihtoehtoja ja tuotteita saatavilla, ja se voidaan suorittaa kotona tai ammattilaisen toimesta hammaslääkärin vastaanotolla. Hampaiden vihlonta on kuitenkin yleinen vaiva valkaisun jälkeen, ja sille alttius on kaikille henkilökohtaista.

Valkaiseva vai ei-valkaiseva?

Hampaiden valkaisuun on paljon tuotteita ja ratkaisuja, aina valkaisevista hammastahnoista ja suuvesista ammattilaisen suorittamaan käsittelyyn asti. Valkoisemman hymyn voi saavuttaa kahdella tavalla: valkaisevilla ja ei-valkaisevilla tuotteilla.

 

Hampaita voidaan valkaista tuotteilla ja ainesosilla, jotka muuttavat hampaan luonnollista väriä. Monet näistä tuotteista sisältävät karbamidiperoksidia - ainesosaa, joka hajoaa vetyperoksidiksi ja ureaksi. Nämä aineet poistavat sekä syvät (intrinsiiviset) että pinnalliset (ekstrinsiiviset) värjäytymät. Ei-valkaisevat tuotteet sen sijaan sisältävät ainesosia, jotka poistavat vain pinnallisia värjäytymiä. Hammaslääkärisi suorittaa valkaisevan toimenpiteen vastaanotollaan tai antaa sinulle kotikäyttöön tarkoitetun ja sinulle mitoitetun setin, tai sitten voit hankkia valkaisevia tuotteita, kuten hammastahnoja tai valkaisulaitteita, apteekista tai marketista.

Valkaisu ja vihlonta

 

Hampaiden vihlontaa voi esiintyä peroksidiin perustuvien valkaisuaineiden käytön aikana tai sen jälkeen. Hampaiden vihlonta esiintyy reaktioina kuumiin tai kylmiin juomiin, vihlovana kipuna makeisia syödessä, sekä esimerkiksi hampaita harjatessa. Vihlontaa esiintyy usein valkaisuhoidon alkuvaiheissa vetyperoksidin tunkeutuessa hammaskiilteen läpi ja sen tullessa kosketuksiin dentiinikerroksen hermojen kanssa.

 

Tuotteet, joiden valkaiseva ainesosa ei perustu peroksidiin, yleensä aiheuttavat vähemmän vihlontaa, sillä ne vaalentavat värjäytymiä vain hampaiden pinnalta. Mutta näissäkin tapauksissa on yksilöllisiä eroja, ja jos sinulla on taipumusta vihlontaan, se on mahdollista myös näissä tapauksissa. Yleisesti ottaen vihlontariski on korkeampi ammattilaisten suorittamien valkaisuhoitojen yhteydessä, kuin vapaasti saatavilla olevien valkaisutuotteiden kanssa, sillä peroksidin määrä ammattilaiskäsittelyssä on korkeampi.

Mitä on vihlonta?

 

Hampaiden vihlontaa esiintyy yleisimmin, kun valkaisukäsittelyssä käytetään korkeaperoksidista valkaisevaa ainesosaa ja sille altistutaan pidemmän aikaa. Ammattilaisten käyttämät hampaiden valkaisuaineet sisältävät suurempia pitoisuuksia peroksidia kuin marketeista vapaasti hankittavat valkaisevat tuotteet. Peroksidiin perustuvien valkaisevien tuotteiden käytön yhteydessä voi myös ilmaantua ienten ja muiden suun pehmyskudosten ärtyneisyyttä.

 

Jos käytät valkaisevia tuotteita ja huomaat kipua tai ärtyneisyytä pehmyskudoksissa, lopeta tuotteen käyttö. Jos oireet eivät helpota tai ovat erityisen voimakkaita, ota yhteyttä hammaslääkäriin.

Vihlontaa helpottavia tuotteita

 • <span>elmex® Sensitive™</span> -hammastahna

  Antaa tehokkaan, kolmivaikutteisen ja kliinisesti testatun suojan vihloville hampaille.
  Lue lisää »
 • <span>elmex® Sensitive</span> Professional Repair & Prevent™ -hammastahna

  Helpottaa hampaiden vihlontaa ProArgin -teknologian avulla ja vahvistaa ikeniä.
  Lue lisää »
 • <span>elmex® Sensitive™</span> -suuvesi

  Lisäsuoja hampaiden vihlontaa ja hammaskaulan kariesta vastaan.
  Lue lisää »

Millä voi helpottaa vihlontaa?

 

Hampaiden vihlonta ja ienherkkyys on yleensä tilapäistä ja helpottaa hampaidenvalkaisuhoidon jälkeen. Hampaiden vihlonnan kesto ja voimakkuus voi kuitenkin vaihdella valkaisumenetelmien, tuotteiden laadun ja potilaan yksilöllisten reaktioiden. 

 

Voit helpottaa tai välttää hampaiden vihlontaa useilla menetelmillä - tässä muutama:

 

 • Käytä miedompaa valkaisevaa tuotetta
 • Anna valkaisevan ainesosan vaikuttaa lyhyemmän aikaa
 • Odota pidemmän aikaa valkaisukertojen välillä
 • Käytä vihlonnalta suojaavaa tuotetta
 • Pese hampaasi erityisen pehmeällä hammasharjalla
 • Vältä kuumia tai kylmiä juomia muutaman päivän ajan valkaisuhoidon jälkeen
 • Käytä vihlontaa estäviä tuotteita 10-30 minuuttia ennen valkaisua

Konsultoi hammaslääkäriäsi

 

Ennen hampaiden valkaisua on suositeltavaa käydä keskustelemassa hammaslääkärin kanssa siitä, onko hampaiden valkaisu sinulle sopiva vaihtoehto ja onko sinulla riski vihlontaan. Hammaslääkäri tutkii hampaasi ja arvioi, mikä hoitomenetelmä sopii sinulle parhaiten. Hän voi myös suositella sinulle hammastahnaa lieventämään vihlontaa. Hammaslääkäri saattaa myös määrätä tulehduskipulääkkeitä tai fluoria ja kaliumnitraattia sisältäviä tuotteita lieventämään valkaisuhoidon jälkeistä vihlontaa. 

 

Lisää artikkeleita